Boken är uppbyggd av ett antal tämligen fristående essäer, där den inledande essän försöker förklara den sedan 1850/1860-talet i Sverige framväxande psykiatriska vetenskapen. De rationaliserande eliterna i samhället var de första som tolkade egendomligt beteende som psykisk sjukdom. Inte minst förhöll sig prästerna aktiva när irrationellt beteende skulle tolkas som psykiatriska avvikelser. Självmordet och alkoholism (som kan ses som ett utdraget självmord) behandlas i separata essäer.
När det gäller självmord ser författaren tillbaka på debatten under 1970- och 1980-talen. Denna debatt har stora likheter med dagens debatt. När det gäller fenomenet alkohol betonas dess viktiga samhälleliga roll. Det avslutande kapitlet om alkoholberoende och alkoholabstinens är bokens mest pedagogiska avsnitt och författat av Helena Karlsson och Eva Olausson, specialistsjuksköterskor i psykiatri med inriktning mot missbruk. Boken vänder sig alltså till utbildningar i psykiatri och missbruksvård, men den kan även finna sin användning inom vårdetik.
BENGT SJÖSTRÖM är universitetslektor och legitimerad sjukskötare inom psykiatri. HELENA KARLSSON är legitimerad sjuksköterska med psykiatrisk specialkompetens. EVA OLAUSSON är legitimerad sjuksköterska med psykiatrisk specialkompetens.
Bengt Sjöström, Helena Karlsson & Eva Olausson
Psykiatri i kris inför 2010–talet: Några essäer med fokus på ungdomar i behov av psykiatrisk hjälp
153 sidor | Mars 2010
Format 145×218 mm | Hft
Omslag Kjell E. Eriksson & Bengt Sjöström
ISBN 978-91-86980-51-1
Beställ boken från din lokala bokhandlare, från Bokus.com, eller från förlaget, på bokbox@infografen.com.
Bli först med att kommentera