Det är väl typiskt tjejer: Om basket, kropp och femininitet av Julia Rönnbäck

Tonårstjejer syns och diskuteras alltmer i media och i forskning, men idrottande tonårstjejer har ofta negligerats. I denna bok står dessa tjejers egna berättelser – om sig själva och varandra – i centrum. Under drygt ett halvår följde Julia Rönnbäck en grupp baskettjejer mellan 15 och 18 år på styrketräningar, basketträningar och matcher, och vid förflyttningar däremellan. Med en feministisk utgångpunkt analyserar hon hur tjejerna – som befinner sig i mellanrummet mellan barndom och vuxenhet – skapar och förhandlar genus och femininitet.

Varför talar baskettjejer ofta om kropp, och vad menar de när de använder ordet ”biff”? Varför viker de upp shortsen innan matcher ska spelas, och vad gör de mer i omklädningsrummet? Varför ska inte benen vara korsade på bänken i anslutning till match, och vad händer om de korsas?

Det är väl typiskt tjejer – om basket, kropp och femininitet riktar blicken mot dessa frågor. Bland baskettjejer och i studien är kroppen central, kropparna knuffar på såväl andra baskettjejkroppar som innebörder av femininitet inom idrott. För tjejerna och i studien är också de idrottsliga rummen viktiga; deras förhandlingar av genus sker i och mellan idrottens rum och i rum utanför idrotten, på sätt som glider in i och ömsesidigt påverkar varandra.


JULIA RÖNNBÄCK (f. 1983) är verksam som idrottsforskare vid Malmö högskola.


quote/…/ Författaren följde under ett halvår ett tjejlag i basket (15-18 år) på träningar, matcher, resor och i omklädningsrummet för att utforska hur de förhåller sig till genus och femininitet. Hur utmanas genusföreställningarna när de sker i enkönade, slutna rum? Varför är kroppens utseende så viktigt och varför måste tjejer förhålla sig till maskulina ideal? Vad pratar man om i omklädningsrummet? Vad är tabu? Författaren har gjort ett gediget arbete och samlat in en omfattande mängd intressant material i en värld som uppfattas som ganska sluten. /…/ Det är mycket viktig läsning och avhandlingen tar upp många tänkvärda frågor som förhoppningsvis lämnar läsaren fundersam. (Fredrik Malmquist i BTJ-häftet nr 3, 2016)

quoteÖverraskande lättläst, intressant avhandling om baskettjejer i åldern 15-18. Kapitlen heter Sexy Mama, Värsta biffen etcetera, och avslöjar ett omklädningsrum fyllt av oro, styrka, systerskap och estetik. Borde närläsas av alla lärare och ungdomsledare. (Magnus Sjöholm, Borås tidning 151212)

quoteSammantaget är detta dock en mycket angelägen, teoretiskt vältänkt och empiriskt intressant studie där genusskapandet med alla dess maktimpregnerade, diskursiva och kroppsliga dimensioner undersöks och kommer till uttryck i basketspelande tonårstjejers idrottsliga vardag. Den utgör ett viktigt bidrag inte bara till idrottsvetenskap och genusvetenskap, inklusive flickforskningsfältet, utan också till kultur-och samhällsvetenskapen i stort. Således har den en självklar plats på kurslistorna i såväl idrottsvetenskap som genusvetenskap, men också i ämnen som etnologi och sociologi. (Karin S. Lindlöf, idrottsforum.org 160301)


Julia Rönnbäck
Det är väl typiskt tjejer: Om basket, kropp och femininitet
Bokförlaget idrottsforum.org
Malmö Studies in Sport Sciences, Vol 20
237 sidor | November 2015
Format 145×218 mm | Hft
Omslag Felix Weideryd
ISBN 978-91-85645-21-3


Beställ boken från din lokala bokhandlare, från Bokus.se, eller från förlaget, på bokbox@infografen.com.