Vad händer med kvinnodominerade yrken? Utsatthet inom läraryrket och socionomyrket av Antoinette Hetzler

Genom att undersöka vad som händer i två kvinnodominerade yrken, lärarens och socialarbetarens, tar den här boken läsaren lite närmare en förståelse av dagens offentliga sektor som en arbetsplats. Vad ligger bakom de höga sjuktalen för anställda i offentlig sektor, och varför är det så att vissa kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor förlorar sina anställda och har svårt att hitta ersättare?

Här visas den offentliga sektorn som arbetsplats upp genom bland annat rapporter till Arbetsmiljöverket om skada och sjukdom orsakad av hot och våld eller organisatorisk och social arbetsmiljö. Berättelserna i dessa rapporter från hundratals anställda visar att de i många fall också är offer för ett icke-fysiskt, strategiskt våld som skakar om deras yrkesidentitet och är en viktig anledning till att attraktionskraften för dessa yrken sänks.

Boken vänder sig till alla som är intresserad av arbetsmiljöfrågor, arbetsskador och kvinnligt dominerade yrken.


ANTOINETTE HETZLER är seniorprofessor i sociologi vid Lund universitet och en av landets främsta experter på socialpolitik och det svenska välfärdssamhället. Hon har forskat om socialförsäkringssystemets funktionssätt sedan slutet av 1970-talet och om konflikt i skolan sedan 2010.


PATRIK ANDERSSON har en masterexamen i statsvetenskap med inriktning på välfärdspolitik och förvaltning från Lunds universitet. Han är för närvarande utvecklingssekreterare inom kommunal verksamhet.


COLM FLAHERTY har en masterexamen i sociologi inom välfärdspolitik och förvaltning från Lunds universitet. Han är för närvarande doktorand i sociologi vid samma universitet.


Antoinette Hetzler
Vad händer med kvinnodominerade yrken? Utsatthet inom läraryrket och socionomyrket
174 sidor | Juni 2018
Format
145×218 mm | hft
Omslag Kjell Eriksson
ISBN 978-91-86980-69-6


Beställ boken från din lokala bokhandlare eller från Bokus.se. Eller från förlaget, på bokbox@infografen.com.