Bertil G:son Uggla (1890–1945) var under flera decennier en av Sveriges mest kända personer. Från hösten 1929 fram till den dag han avled i september månad 1945 ledde Uggla morgongymnastiken i Sveriges enda radiokanal. Han tog medalj vid tre olympiska spel 1912–1924, vann en mängd svenska mästerskap i olika idrotter och innehade många ställningar inom den svenska idrottsrörelsens högsta ledning. Bertil Uggla, som tillhörde den svenska adelns medlemsrikaste släkt, var också hög officer, adjutant hos kronprinsen och chef för Krigsskolan på Karlberg i Stockholm under krigsåren 1940—1944.
Uggla publicerade också böcker om idrott och gymnastik, och var en flitig författare av artiklar där han debatterade både kroppskultur och försvarsfrågor. Här liksom i allt annat var patriotismen ett bärande motiv.
Under hela hans levnad fanns ett konfliktförhållande mellan tävlingsidrotten och den tävlingsfientliga linggymnastiken, och en stor del av Bertil Ugglas gärning som idrottsideolog, ledare och skribent bestod i att försöka sammanföra de båda lägren. För sina framgångar på detta område utnämndes han till chef för Gymnastiska Centralinstitutet från 1 november 1945, en tjänst han inte hann tillträda innan sitt frånfälle.
PETER DAHLÉN är professor vid Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen.
Recensioner
/…/ Bokens huvudperson, Bertil Uggla, var en av Sveriges mest kända personligheter under flera decennier. /…/ Peter Dahlén, som är professor i informations- och mediavetenskap vid Universitetet i Bergen, har grävt djupt i arkiven och andra efterlämnade handlingar. Boken, som är upplagd i kronologisk ordning, utgör ett imponerande aktstycke präglat av noggrannhet och språklig balans. En bok för alla som är intresserade av denna förgrundsgestalt inom den tidiga svenska idrotten. (Anders Östnäs i BTJ-häftet nr 6, 2016)
Likt Peter Dahléns tidigare större böcker, t.ex. avhandlingen om radiosportens historia och genomgången av ämnesområdet idrott och medier, är denna biografi om Bertil Uggla en synnerligen noggrann och detaljrik studie. Dahlén har även på ett förtjänstfullt sätt redogjort för tidigare forskning om den svenska idrottshistorien, inklusive folkhälsa och kroppskultur. /…/ Peter Dahléns biografi om Bertil Uggla är som tidigare påpekats en mycket ambitiös, noggrann och innehållsrik framställning – det är sannolikt inte mycket av Ugglas liv och arbete som lämnats utanför. Det är tillfredsställande att Bertil Ugglas insatser för idrotten på detta sätt nu fått en utförlig presentation och genomgång. Ugglas betydelse för idrottens växande samhällsfunktion i det tidiga 1900-talet var uppenbart så mycket mer än den välkända bilden av en man som med säregen röst och i kommenderande ton varje morgon under flera årtionden uppmanande den svenska befolkningen: Armar uppåt sträck! (Johnny Wijk i idrottsforum.org 2016-05-12)
Sammanfattningsvis har biografin ett rikt innehåll och Dahlén är väl insatt i ämnet. Den är medryckande skriven och det är intressant att få ta del av en spännande persons liv på detta sätt. (Pia Lundquist Wanneberg i Svenska idrottshistoriska föreningens årsskrift Idrott, Historia & Samhälle 2016)
Peter Dahlén har skrivit en bra och uppslagsrik biografi över en spännande och mångfacetterad officer. (Lars Ericson Wolke, Militärhistorisk tidskrift 2016)
Dahlén lyckas till större delen med föresatsen att belysa Bertil Ugglas gärning utifrån det teoretiska perspektiv han valt. […] Boken är emellertid en kompromiss mellan två ideal, en brett beskrivande biografisk tradition och ett mer frågeinriktat, teoribaserat vetenskapsideal. Den kan därför tänkas intressera såväl en bredare idrotts- och personhistoriskt intresserad läsekrets som en mer akademisk publik sysselsatt med frågor om maskulinitet och nationalism. (Janne Holmén, Personhistorisk Tidskrift 2017)
Generellt speglar Dahléns bok väl tidsandan i de högre samhällsskikten under 1900-talets första hälft. (Bert Mårald, RIG – Kulturhistorisk tidskrift 2017)
Dahlén är en god stilist och det gör att läsintresset hålls vid liv boken igenom. Dahlén skriver att gestaltningen av Uggla främst skall ses som en gärningsbiografi, delvis en idrottsbiografi med ett traditionellt kronologiskt upplägg där Ugglas liv från födsel till bortgång skildras. Det skall sägas att det är en ambitiös och innehållsrik framställning och för den som bestämmer sig för att stå distansen ut berikas man med en hel del kunskap både om den biograferades gärningar och den samtida kontext han huvudsakligen verkade i: radion, idrotten och krigsmakten. (Christer Ericsson, Historisk Tidskrift 1 2018)
Peter Dahlén
Nationens väl och kroppens fostran: En biografi om idrottsledaren, militären och radiomannen Bertil Uggla
Bokförlaget idrottsforum.org
Malmö Studies in Sport Sciences, Vol 21
453 sidor | Januari 2016
Format 145×218 mm | Hft
38 sv/v fotografier
Omslag Kjell Eriksson
ISBN 978-91-85645-19-0
Beställ boken från din lokala bokhandlare, från Bokus.se, eller från förlaget, på bokbox@infografen.com. Eller ladda ner en gratis e-bok (pdf, 28,2MB).