Mänskliga rättigheter har blivit ett centralt begrepp i samhällsdebatten, såväl internationellt som i Sverige. Men vad menar vi egentligen när vi talar om mänskliga rättigheter?
I denna antologi undersöks tre teman: mänskliga rättigheter som normativt språk och begrepp, mänskliga rättigheter som politisk praktik samt människorättsbrott och människorättsinstitutioner. Den gemensamma utgångspunkten är att mänskliga rättigheter förverkligas inom ramen för samhällets institutioner. Författarna analyserar hur mänskliga rättigheter används i filosofiska debatter och i skolan, av olika statliga aktörer och människorättsaktivister, i internationella åtal och FN-sammanhang. Därmed ges en komplex bild av mänskliga rättigheter ur ett politiskt och institutionellt perspektiv.
Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med människorättsfrågor i sitt arbete, inom frivilligsektorn, i sin forskning eller utbildning och som vill orientera sig i det politiska, begreppsliga, filosofiska, rättsliga och historiska forskningsläget. Samtliga författare är forskare och lärare knutna till ämnet mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.
MALIN ARVIDSSON är fil. dr i historia och undervisar i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Hon forskar främst om försök att skipa historisk rättvisa och har bland annat publicerat Att ersätta det oersättliga: Statlig gottgörelse för ofrivillig sterilisering och vanvård av omhändertagna barn (2016).
LENA HALLDENIUS är filosof och professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Hon forskar inom politisk filosofi och den politiska filosofins historia, med fokus på frihets- och rättighetsbegreppen. Aktuella publikationer är Mary Wollstonecraft, feminismen och frihetens förutsättningar (2016) och Discrimination and irrelevance. The Routledge Handbook to the Ethics of Discrimination (2017).
LINA STURFELT är lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Hon forskar främst om krigets kulturhistoria och humanitär historia. Hon är med Marie Cronqvist redaktör för antologin War Remains: Mediations of Suffering and Death in the Era of the World Wars (2018), där hon även skriver om Rädda barnens humanitära reportage om barn som krigsoffer under tidigt 1920-tal.
Recensioner
Denna antologi innehåller tolv vetenskapliga artiklar skrivna av lika många författare och är försedd med en sammanfattande inledning av de tre redaktörerna. […] Det är en gedigen bok som är av intresse för den som kommer i kontakt med människorättsfrågor i arbete, utbildning, politik och verksamhet i olika sociala rörelser. (Kent Lindkvist, ur BTJ-häftet nr 24, 2018)
Ladda ner innehållsförteckningen och inledningskapitlet. ⤵️
Malin Arvidsson, Lena Halldenius & Lina Sturfelt (red)
Mänskliga rättigheter i samhället
274 sidor | Augusti 2018
Formal 160×240 mm | Hft
Omslag Andreas Tullberg
ISBN 978-91-86980-70-2
Beställ boken från din lokale bokhandlare eller från Bokus.se. Eller från förlaget, bokbox@infografen.com
1 Trackback / Pingback
Kommentarerna är stängda.